18 октомври 2015

Убийство на границата



Границата - свещената и неприкосновена линия на картата, вменена за ЦЕННОСТ. Бодлива тел, пазачи - все признаци на затвор. Светинята на държавността е това - затворът. На гражданите им е предписано да обичат и да се гордеят с тези символи и реалности, затворническите, като едновременно с това върви биенето в гърдите колко сме "свободолюбиви".
Граничната линия е традиционно място за убийства. Бранителите на идеята за свещеност на границата (затвора) изтъкват "прогресивни примери" от чужбина, сякаш низостта на чуждоземските властници оправдава тяхната собствена.
Но на 15 октомври разстрелът се случи на 30-40 км навътре в страната. На място, известно като сборен пункт на бежанци ли, мигранти ли, да не се хващаме за думите, откъдето ги поема транспорт, за да стигнат до другата граница.

Смущаващото, даже стряскащото в случая, са няколко съществени момента, най-вече реакциите на населението в нечистата и несвята република, управлявана от мутри, нежелано място за живеене на близо половината й собствени граждани.
Преди всичко - бурно одобрение на убийството. Налетяха и като лешояди (съжалявам за сравнението, обида е към животните) политически лидери и държавни функционери, за да се нахранят и да отровят масовото съзнание. Единици се опитаха да заемат страна на човещината, на здравия смисъл.
Докато поклонниците на свещената граница (затвора) не се притесниха, че:
- от самото начало МВР започна да лъже - къде се е случило, как се е случило, за състава и възрастта на "нарушителите", били въоръжени или не, били агресивни, как се е изразила агресията им, буквално всяка подробност прозвуча крайно неубедително, а и се променяше във времето според изявленията на официалните "лица";
- пресичане на границата, нека и "незаконно", не е повод за екзекуция;
- колко е "професионално" поведението на ченгетата (уж опитни, уж ловци, пък нямат елементарни стрелкови навици - ако версията с рикошета е истина, което е под голям въпрос, независимо от т.нар. "експертиза"), колко е адекватно действието на оперативното ръководство на граничарите (пращат трима срещу половин рота "подозрителни");
- поне милион и половина българи ИЗБЯГАХА, като през първите десетина години от "демокрацията" минимум всеки трети от тях бе "нелегален" в едно или друго отношение по пътя си към "лекия живот" в Европа или Америка - нима и тях трябваше да ги стрелят?

Първосигналната реакция на всеки човек при вест за смърт на друго човешко същество, обратно на твърденията на затворолюбците, е съчувствие - такива са инстинктите ни, наследени от животинското минало на хората. След това се включва пластът рефлекси, образуван от възпитанието и изискванията на общественото устройство спрямо индивида. В олигархичен режим, в икономическа среда на конкуренция, този пласт е егоистичен, рефлекси на комплексар, на циник. Включва се програмата "те" и "ние". Съвестта, тоест способността да различаваме доброто от злото, блокира. Или по-скоро заработва бъгаво - доброто подменяме с "полезно за мен", а злото - "вредно за мен", но вредата е ПРЕДПОЛАГАЕМА по простия механизъм "на страха очите са големи". А пък страхът се управлява от властващите, от олигархичната класа. Те създават нагласи за страх от "нашествениците", при все че хората, живущи в граничните райони, които всеки ден виждат върволиците "страшни пришълци", изпитват предимно жал към тях.

Моето детство премина в СССР. Бях там в ролята на "малцинство" и развих идеализирана представа за "българското". Не съм допускал, че близо до 50-те си лазарника ще ми се наложи да призная, че българите се оказахме народ, чиито лошотии, умело култивирани от стари и нови бейове и чорбаджии, надхвърлиха качествата му. Десетилетия се борех с този горчив извод. Но от него не може се избяга. Разбира се, това за мен, за други не знам, не е повод да вдигна ръце и да спра да се боря според възможностите си, така че този народ да получи възможност да се самоочисти от полепналите и даже поникнали навътре в него мерзости. За разлика от националистите, няма да отричам лошото у "българина". Нито по алхимичен начин ще превръщам гадостите в добродетели. Нито ще строя своята съпричастност към сънародниците ми върху фундамент от омраза към чужденците, само защото са чужденци. Нито ще боготворя ЗАКОНА, особено написния от шепа бизнесмено-политици, потисници на народа.
Затворолюбците нека се съгласяват и да приветстват практиката на МВР (и на държавата като цяло) да ги лъже, да ги пребива посред нощ за нищо, да ги стреля с рикошети, да им ЗАБРАНЯВА да се отбраняват, когато се налага, сами.
Затворолюбците нека смятат човешкия живот за нищо - това означава, че не ценят и своя, което рано или късно ще им се върне, и то от любимата им държавност.
Нека предварително и на едро обявяват мигрантите за "врагове" - и това ще им се върне, за съжаление не само на тях, защото с враждебност провокират насрещна враждебност.
Нека крещят, че "защитата на границата е ДЪЛГ" - явно не смятат за свой дълг да освободят страната от далеч по-опасните МЕСТНИ мутри.

Моят избор е друг, анархическия - в пълно съзвучие с идеалите на възрожденските революционери, с които идеали днешните затворолюбци проституират - честват включване в самоубийствени войни от миналото, нахъсват се за нови самоубийствени авантюри в бъдеще, надъхват с омраза, карат ни да се помиряваме с това, че всеки втори гражданин на тази пропадаща наша страна не е в състояние на поеме непредвидени разходи, че гине по пътища и тунели не само заради собствено нехайство, но и заради безобразно състояние на пътната инфраструктура, че мре без време заради отъргашването на медицината, че затъпява заради безкрайните експерименти с образованието (прицелено да произвежда послушни невежи и материал за "пазара на труда", все повече свиващ се под натиска на технологиите).
Бежанската криза не може да се реши в рамките на днешната капиталистическа държавност, капитализъм+държава е причинител на същата криза. Не знам дали някому е направило впечатление, че тъкмо "десните" европейски партийно-корпоративни формации канят бежанците (за черна работа, естествено) в момент на подем на т.нар. "леви" движения (също сбъркани, понеже залагат източникът на проблеми, държавността, да реши тези проблеми) - мащабна игра за пресичане на революционни настроения, надуване на популисткото влияние на профашисти, замяната на социалните искания с дребнав национализъм - тоест сме свидетели (и потърпевши) на нов проект за превантивна контрареволюция след съветската "перестройка".
За елитите е важно да насъскат народите помежду си, да си укрепят ГРАНИЦИТЕ, иначе напълно проницаеми за далаверите на едрия бизнес и правителствените картели. За властващата малобройна сган е въпрос на оцеляване да внесе страх и вражда между подвластните им електорални, данъчни и консуматорски единици - нека се избиват с бомби, с рикошети, в пиянски свади, нека се гордеят с извършвани от репресивните органи убийства, може и малко да мрънкат и "протестират" за дреболии, стига да спазват законите, за плащат данъците (или перат после парите), но не и да видят КАКВО е виновно за нещастията, не и да предприемат нещо в своя защита, не и да променят принципите на обществените отношения.

23 коментара:

  1. Автора прави ли разлика между разстрел и рикошет ?

    ОтговорИзтриване
  2. да, но е съмнително дали става дума за рикошет.
    Само че СЪЩЕСТВЕНОТО в статията ми е ОДОБРЕНИЕТО на убийството, преклонението пред нечовешката система, доверието към репресивните органи - все симптоми за здраво насаден робски манталитет.
    Но щом искате да се заяждате със странични неща - моля, заповядайте, излагате се сами, тоест вършите ми работата на "полезни идиоти".

    ОтговорИзтриване
  3. Николай, статията ти е за хора с висока степен на самосъзнание и чувство за морал. Другите са за съжаление огромно мнозинство и то не само в България. Масата е като планктона-движат я теченията. И ако живеем в идеологически затворени територии, както беше при Тато това не се усеща и не бие на очи. Комунягите затова бяха затворили и границите. Аз лично смятам, че съм продукт на този експеримент и че 25 години от живота ми бяха ограбени и подменени с удобно за тази доктрина вегетиране. Трудно се остава човек след това. .

    ОтговорИзтриване
  4. Сам разбираш, че повечето хора няма да разберат написаното ... защото не искат и защото така им е по удобно! Защото "обществото" ни се обитава от папагали и роботи, ползващи звучни и заучени фрази. Защото е по-лесно да се откажеш да мислиш. По-лесно е само да плюеш! За това душа и сърце не е нужно!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен,
    Деян,
    благодаря ви.
    Поемам риска. Понякога разбирането се стоварва върху човек изневиделица, та и аз доста време съм се заблуждавал.
    Всичко ви най-добро.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти.
    Понякога се чувствам самотен в разбиранията си. Като муха в буркан лазя :D
    А ето, че все пак има и други - и то умни хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз ти благодаря :)
      За много умен не се имам, претендирам само, че не ме мързи да разсъждавам - в насока кое е добро за всички, дори за озлобените и зомбираните.

      Изтриване
  7. Браво за текста. В този момент има нужда от изказването на висок глас на тези иначе очевидни положения.

    ОтговорИзтриване
  8. Написано така, чак се срамувам. Моята гледна точка обаче е различна тотално. Съжалявам, не съм човек правещ разлика във вероизповедание, цвят на кожа и друго. За мен важен е човека като постъпки, отношение, морал. Вие сте интелигентен човек с добро образование. Чувствителен и състрадателен. Чест ви прави. Отношението не е към вас и такива като вас. Проблемът е видим обаче. Не идват хора само бягащи от зверствата. Идват въоръжени мъже, ислямисти, идват хора които и на вас биха посегнали независимо от вяра, цвят и образование. Българите не сме жестоки хора. Много сме изстрадали. Може да си имаме недостатъци и то много, но гостоприемството ни винаги е било пословично. Самият вие виждате и живеете тук както разбирам. Не може 54 човека минали незнайно откъде изправили се в тъмното срещу трима . Да ..българи има много емигранти и те изхранват бедните си роднини тук, защото и за нас няма хляб често и прилично съществуване. Но не помня и не знам да са се придвижвали така масирано нанякъде и нелегално. Това са хора образовани в повечето случай, като вас, които биха били полезни на родината си и която нищо не би им дала за това. Това са хора принудени да отидат някъде и да изхранват близките си или търсещи реализация. Такива има и от мигрантите вярно е. Но... чак такава маса хора и на групи ... извинете ме не е нормално. Защо сирийски жени се бият на фронта, а мъжете бягат дори млади и здрави и все за такива се представят.(повечето не са май такива) Гледах предаване на мъж не помня откъде с 4 жени законни дошъл у нас. Не могат да запишат и четирите , защото нямало място в документа и той искаше да се промени документа и законите ни. Много сериозно си го казваше лично го гледах миналата година. Съжалявам , нямам против и съчувствам на жените и децата , на възрастните , дори и на мъжете на целия сирийски народ за това което изживява. Но...не разбирам кой ще им защити земите, къщите , близките , родината. Съмнява ме всички да са мигранти и бягащи за по-добър живот, това няма как да се разбере. Българите не сме против мирните и страдащи хора. Нас ни е страх от терористи, от хора с ниска култура и опасни за обществото. Такива и тук си ги имаме. За нас също е трудно. Сега си спомних и за първите дарения с толкова ентусиазъм събрани кой -каквото може даваше. Накрая се разбра, че ...те ги изхвърлили презрително-не били имали нужда от такива прости неща. Одеала , завивки, храна...изхвърлиха ги. Кажете и си спомнете преди тази така наречена миграция имало ли е по-различно отношение към вас? Не мисля. Значи .... не това е проблема. Не сте самотен и неразбран. Всъщност...май всички сме така((( Времената са такива((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен18 октомври 2015 г., 23:41 - съгласен, със всичко казано от Вас. И още - защо все очакваме да се случи нещо подобно и всички хора с мнение по хиляди въпроси да започнат да изливат мнения по темата и по всичко актуално от деня. Защо не можем да се откъснем от това чиновническо писане и не погледнем нещата през погледа на хората, които са участници в събитията.

      Изтриване
    2. А според мен случаят се пре-експонира. Трагично е, че е загинал човек. И още по-трагично е, че немалко хора подкрепят убиеца му, независимо че нямат и грам представа какво точно се е случило там и как. Подобно сляпо доверие към полицай не е признак за робско съзнание, макар такова да не ни липсва. Все пак, да се спомним, че само преди месеци всички наред (същата маса която сега подкрепя безрезервно) охулиха и оплюха полицаите малтретирали пияните младежи. Значи номера не е в силната народна любов към родната полиция, която "ни пази". Номерът е в ксенофобията. За нас сирийците са като още една тумба цигани, дето ходят от място на място и опоскват всичко в околовръст, а не рядко има и криминални деяния. Ето това е. Не искаме още цигани. И Франция не ги иска и Швеция също. Всъщност никой не ги иска, но не всеки си признава. А ние сме хора прости, живеем в третия свят, патили сме, ще ни се поне веднъж някой да им даде да се разберат. Низки страсти на малки хора. Защо трябва да му отдаваме специално отношение? Това е все едно да коментираме кашлицата на болен от туберкулоза. Нима не умират повече хора, деца! всеки ден по пътищата, отново заради това което полицията прави или не прави?
      Какво коментираме тогава? Идиотската реакция на хората по форумите и ФБ? Кой изобщо очаква друга реакция от това общество? Сам казваш, че се се борил с този извод десетилетия наред. Ами недей! Направи нещо смислено. Създай под-общество и гледай в него да не влизат откровени идиоти. Но гледай да не го оградиш с бодлива тел без да разбереш, ще е жалко.
      Поздрави
      Твоят стар враг ;)

      Изтриване
    3. Смяташ, че е нужно да създаваме "добро общество за избрани"?
      Не, не разбираш към какво се стремя.
      Но благодаря за вниманието към блога ми и за труда да напишеш мнението си.

      (ъъъ... нямам врагове, еле пък СТАРИ и грохнали...)

      Изтриване
    4. Ако под избрани имаш предвид неидиоти - да.
      Пък и това беше само хрумване, не непременно добро. Към какво се стремиш... сигурно е интересно, но спред мен изложението се фокусира към нещо друго.
      Както и да е, успех!

      Изтриване
  9. Великолепна статия! Аз съм на абсолютно същото мнение като Вас, и съм убеден, че всеки човек би прозрял истините, които сте изложили в нея, ако само малко си размърда мозъчните клетки. А за съжаление една огромна част от хората избират да не го направят...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, радвам се, че споделяте мнението ми.
      Хората... създаден им е рефлекс да се въздържат от избор, щото нали стават рикошети...

      Изтриване
  10. Искам да попитам автора на статията - е ли е възможно полицаите да се страхували? Бихте ли оправдали техните действия, ако са били продиктувани от страх?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е, не знам.

      Аз не оправдавам самото съществуване на полицията, камо ли действията й.

      Изтриване


  11. Не усещате ли , че скоро ще става нещо...Заедно с бежанците нашественици са нахлули и терористи , които подготвят свещената война с християните...Всички са добре платени и са пратени с мисия.още миналата година както видяхме в някои разградски села бяха развели черните знамена... а сега ги допускаме и м/у нас ...Иска ми се да бъркам ..., но разсъждавайки и връщайки се назад все повече започвам да се тревожа... свързвайки някои понятия и мена (САЩ ,Сорос,Израели т.н)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май закъняхте с усещанията. Вече става - терористите ни управляват, ама местните терористи. И те при нужда ще се спогодят с евентуални нашественици - вече се е случвало по тези земи през 14-и век.
      А какво правим ние, дето сме рая сега и за рая ще ни нагласят и при хипотетична "окупация"?

      Според мен нито смяната на господарите, нито опазване на сегашните не е изход.
      Дано разбирате какво говоря.

      Изтриване
  12. Току що преглежданията на тази статия заковаха 666

    ОтговорИзтриване
  13. Дали ако беше убит полицаят, щеше де се вдигне подобна мелодраматична дандания.
    Изобщо дали щяхме да научим за това.
    Ако има убийства и изнасилвания в страната от "неизвестни" субекти, това не означава ли, че животът ми, вашият и този на децата ни, доказано полезен и нужен за държавата, е по-неважен от правата и животът на неизвестно как, защо и с какви цели мотащ се из вътрешността пришълец, през нощта и в група от над 3 човека, за което и в София веднага ви проверяват.
    Защо всички опасни маргинали се оказват с права за сметка на нашите? Включвам и гейовете, и циганите и откровено бандитското управление, управляващо от наше име въпреки 99.9% сигурност у всеки, че "изборът" им е най-малкото манипулиран.
    Защо така упорито беше първо разчистена границата от всякакви пречки и още по-упорито отказвано да се защити по какъвто и да е било начин. Моля, отидете в някое държавно учреждение или училище в София и вижте колко сложен и затруднен е достъпа - въртящи се препятствия, чипове, камери, номера с кодове и какво ли още не - защо на границата ни да обикалят само с хляб и сол.
    Някак си ми става тъжно, даже направо обидно и побеснявам полека, като майка на 5 деца, като си представя, че съм съучастник в създаването на проблеми, способни да ги унищожат. Свидетел съм на милионите аборти, правени от бедност на българчета през поредния преход към ада. Замислете се за ценноста на наистина всеки живот и моля, започнете по-отблизо.

    ОтговорИзтриване